Nieuwsbrief Contact facebook
 
Kinderen Over ons Navajeevan Ook u

Vijayawada

Vijayawada is een stad in Andhra Pradesh, een deelstaat in Zuid-India, waar meer dan 2,5 miljoen mensen wonen. In 2001 waren er ongeveer 25.000 straatkinderen in deze stad. De stad is de afgelopen jaren erg gegroeid en blijft mensen van het arme platteland en kinderen aantrekken, beiden op zoek naar een beter leven. Omdat Vijayawada een belangrijk knooppunt is in het spoorwegnetwerk, is het een plaats waar veel van huis weggelopen kinderen makkelijk terecht komen.

Mede dankzij de inzet van Navajeevan zijn in de loop der jaren veel van deze kinderen van straat gehaald: zij zijn onder begeleiding weer herenigd met hun familie of opgevangen in een van de vele woonprojecten die Navajeevan rijk is. Elke dag echter, arriveren er 10 tot 12 nieuwe kinderen op het station. De meeste van deze kinderen worden gelukkig bij hun aankomst opgevangen door straathoekwerkers van Navajeevan, zodat ze zo snel mogelijk van straat gehaald worden, zo min mogelijk getraumatiseerd zijn en nog niet 'verslaafd' zijn geraakt aan het straatleven.

In Vijayawada is bovendien een van de grootste vrachtwagenindustriegebieden van India gevestigd: Autonagar. Het gebied bestaat uit zo'n 5000 kleine bedrijfjes, die elk zo'n 5 mensen in dienst hebben, waaronder - in voorgaande jaren - vaak een kind. Autonagar is omringd door sloppenwijken waar de arbeiders wonen. Wat betreft Navajeevan's inzet voor werkende kinderen, is Navajeevan vooral in dit gebied actief, met het project Bala Vikasa Kendram. In 2001 hebben de medewerkers een grote telling georganiseerd, waarbij alle kinderen die Autonagar inkwamen, met de bus, per fiets of lopend geteld zijn. Er werden tenminste 6294 kinderarbeiders geteld, waarvan ongeveer 2300 onder de 14 jaar. In de afgelopen jaren is Navajeevan zeer actief geweest om deze kinderen uit hun erbarmelijke omstandigheden weg te halen. Een tweede telling in 2006 leverde een aantal van 2400 werkende kinderen op. Dit aantal daalt nog steeds..

Copyright stichting Vrienden van Navajeevan 2019