Nieuwsbrief Contact facebook
 
Kinderen Over ons Navajeevan Ook u

Voorbeelden van projecten

Navajeevan valt inmiddels uiteen in een groot aantal projecten. We zullen een paar voorbeelden noemen, waardoor de werkzaamheden wat concreter worden.

Re-Orientation Camps

Navajeevan omvat verschillende Re-Orientation Camps (ROC's). Deze ROC's vormen eigenlijk de brug tussen het oude en het nieuwe leven van de kinderen. Wanneer een kind zich bij het rehabilitatieproces van Navajeevan aan wil sluiten, leert het hier in een relatief korte periode weer bepaalde basisdingen aan, zoals een vast dag- en nachtritme, een stukje hygiëne en persoonlijke verzorging, etc. Ook worden de kinderen gestimuleerd om in deze periode voor zichzelf een beetje helderder te krijgen wat ze nu eigenlijk verder willen. Zo zijn er de ROC's Prerana, wat 'motivatie' betekent (voor kinderen tot en met 14 jaar) en Velugu, wat 'licht' betekent (voor kinderen vanaf 15 jaar).

Chiguru

Chiguru, wat 'jonge scheut' betekent, is Navajeevans straatkinderdorp, gelegen op de oever van de Krishnarivier zo'n 7 kilometer buiten Vijayawada. In een mooie groene omgeving buiten de stad, kunnen jongens - en sinds kort ook meisjes - in alle rust aan hun ontwikkeling werken zonder afgeleid te worden door de verleidingen die in de stad te vinden zijn, zoals het vrije leven, de bioscoop, tabak, drank, computer games en drugs. De kinderen wonen en leven er in gezinsvervangende huizen waar Navajeevans stafleden als gastouders functioneren; elke gastouder heeft de verantwoordelijkheid over een huis met zo'n 20 kinderen. Dit zijn allemaal kinderen die besloten hebben verder te willen leren, (weer) naar school te gaan. In Chiguru zelf wordt een 'bridgecourse' verzorgd; dit is een soort stoomcursus die als overbrugging naar het reguliere onderwijs dient voor kinderen die zich niet (meer) op het niveau van hun schoolgaande leeftijdsgenoten bevinden. Ook wordt er aandacht besteed aan Engelstalig onderwijs. In 2011 heeft Navajeevan in dit dorp een huis voor meisjes gebouwd, genaamd Balika. Hier zal ook de 'bridgeschool' Sethu heen verhuizen, waar meisjes voorbereid worden om weer naar school te gaan.

Bala Vikasa Kendram

Bala Vikasa Kendram (BVK) werd in 1997 opgericht, speciaal voor werkende kinderen. BVK zet zich in voor een kindvriendelijke omgeving, uitroeiing van kinderarbeid en helpt de huidige kinderarbeiders om uitbuiting en misbruik te voorkomen. Daarnaast biedt BVK onderwijs, medische hulp, recreatie en aanvullend voedsel aan de kinderen. In de vorm van kinderclubs, gesteund door BVK, komen de kinderen ook zelf op voor hun rechten en discussiëren ze over hun problemen. Vanuit BVK worden ook bridgecourses verzorgd, waarbij de kinderen in aparte huizen worden opgevangen. BVK richt zich naast de kinderen ook op de ouders en de werkgevers van de kinderen, om hen bewust te maken van het belang van onderwijs.

Vimukthi

Het street presence team, dat dagelijks de straat op gaat om daar ter plekke kinderen te ontmoeten en waar mogelijk van de nodige zorg te voorzien, signaleerde een schrikbarende toename van het aantal straatkinderen dat verslavende middelen (met name correctievloeistof, marihuana en alcohol) gebruikt; meer dan 40% in 2003. Reden voor Navajeevan om daar nader onderzoek naar te doen en met de resultaten er van aan de slag te gaan. In januari 2003 resulteerde dat in de start van een anti-verslavingsprogramma, dat aan deze groeiende groep specifieke aandacht zou gaan besteden. Vimukthi heet het project, wat 'bevrijding' betekent. Er worden tenminste vier sessies per jaar georganiseerd, waarin telkens een groep van ongeveer 20 jongeren voor een periode van 3 maanden buiten de stad wordt opgevangen en bewust wordt gemaakt van de gevaren van het gebruik van drugs. Tegelijkertijd wordt hen geleerd om te gaan met groepsdruk en krijgen ze individuele en groepsbegeleiding. Tenslotte wordt de kinderen onderwijs aangeboden en leren ze de nodige levensvaardigheden aan.

Meisjes

Hoewel Navajeevan ooit is begonnen met projecten gericht op jongens (meisjes werden opgevangen door andere organisaties), zijn ze de laatste jaren ook steeds meer voor meisjes aan het doen. Ten eerste is het aantal meisjes dat wegloopt van huis langzaam aan het groeien. Ten tweede heeft Navajeevan inmiddels zoveel ervaring en netwerken opgebouwd, dat ze daar meisjes natuurlijk uitstekend mee kunnen helpen. Zo is er het eerder genoemde Balika, waar ex-straatmeisjes kunnen wonen. Een deel van Balika is specifiek bestemd voor meiden van 15 jaar en ouder die slachtoffer zijn van seksueel misbruik en/of huiselijk geweld en om die reden niet meer thuis kunnen wonen. Naveena bestaat uit verschillende locaties waar meiden vakken kunnen leren, zoals schoonheidsspecialist of kleermaakster. Hitoshi is de vrouwen empowerment tak van Navajeevan: dit project zet zich specifiek in voor het promoten van de rechten van de vrouw. De medewerkers en vrijwilligers van Hitoshi zijn met name actief in de sloppenwijken en dorpen rondom Vijayawada. Zij pakken zaken aan als huiselijk geweld, sociale uitsluiting ten gevolge van AIDS en discriminatie van meisjes.

Copyright stichting Vrienden van Navajeevan 2019