Nieuwsbrief Contact facebook
 
Kinderen Over ons Navajeevan Ook u

Werkwijze

De werkwijze van Navajeevan is geïnspireerd door het leven en werk van de Italiaanse priester Giovanni ('Don') Bosco (1815-1888). Hij geloofde voornamelijk in de kracht van aanwezigheid en liefde. Niet controleren, maar 'er zijn' voor de kinderen en ze het vertrouwen geven om zelf tot ontplooiing te komen.

In eerste instantie wordt geprobeerd het kind terug naar huis te plaatsen, bij de ouders of andere familieleden. Voor veel kinderen is dit echter om vele redenen geen optie meer. Bijvoorbeeld omdat ouders zijn overleden, of het kind bijzonder slecht behandeld werd. Navajeevan biedt het kind de mogelijkheid onderwijs te volgen op het project zelf of op een school in de buurt. Ook kunnen de jongeren bij Navajeevan een vakopleiding volgen tot bijvoorbeeld kleermaker, timmerman, schoonheidsspecialist of elektricien. Hierdoor kunnen ze dan uiteindelijk zelfstandig aan het werk in de stad. Bijna elk projectonderdeel en de daarbij behorende activiteiten zijn afgestemd op een specifieke groep, zoals verslaafde kinderen, kinderarbeiders, dove kinderen of meisjes.

Een belangrijk onderdeel van Navajeevan is de participatie van de kinderen zelf. De oudere jongeren, de zogenaamde 'peer-educators', worden vaak ingeschakeld bij het begeleiden van de activiteiten en dragen een deel van de zorg voor de jongere kinderen. Hierdoor kunnen ze veel van elkaar leren. De jongens van Yuva Bhavan (14+) bijvoorbeeld, runnen hun huis bijna geheel zelfstandig.

Copyright stichting Vrienden van Navajeevan 2019